duminică, 15 februarie 2015

Briefing conferinţă de presă deputat PNL, Hărău Eleonora-Carmen


Briefing  conferinţă de presă                                          
Deputat PNL, Hărău Eleonora-Carmen                    
Hunedoara, 15.02.2015


Stimaţi colaboratori din mass-media judeţeană.

Doresc să vă informez în legătură cu câteva probleme grave care, dacă nu sunt bine gestionate, vor aplica o nouă lovitură judeţului Hunedoara, de anvergura celei aplicate din anii ' 90 când a fost distrus mineritul, sau celei de la începutul anilor 2000 când a fost distrusă siderurgia.
Au tecut lungi perioade de timp fără a se fi construit alternative economice pentru zecile de mii de locuitori ai judeţului care au rămas fără loc de muncă !

1. Algoritmul nou de echilibrare a bugetelor locale din acest an, conceput de PSD şi adoptat fără studiu de impact prezentat public a făcur din judeţul Hunedoara, alături de judeţele Timiş, Arad, Bihor, cel mai defavorizat judeţ din ţară, în ceea ce priveşte fondurile alocate de către guvern, prin Ministerul Finanţelor. Avantajate au fost judeţele Teleorman, Olt, Gorj, Dolj. La Consiliul Naţional, care a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie, PNL a formulat, prin primarul Aradului,o rezoluţie pe această temă.Guvernul n-a catadicsit să-i informeze şi să se consulte cu structurile asociative ale primarilor, dând dovadă de desconsiderare a tuturor primarilor, cei  care stau, de fapt, în faţa cetăţenilor şi dau socoteală pentru toate aceste acte politice hazardate!


2.A ajuns la scadenţă rezolvarea, în ceasul al doisprezecelea, a situaţiei Complexului Energetic Hunedoara. FMI presează pentru lichidare, motivat de faptul că guvernul nu este capabil să prezinte o strategie energetică naţională pe bază de mix energetic, care să cuprindă soluţii viabile pentru CEH.


3.Pe masa guvernului se află Master Planul de Transport al României, trecut prin analiza şi prin votul Comisiilor reunite (Senat şi Camera Deputaţilor) care nu cuprinde încă descărcări de pe autostrada A1 pentru municipiile Hunedoara şi Deva. Mai mult decât atât,la analiza Master Planului care a avut loc la Ministerul Transporturilor în 1o febr. a.c., n-a participat, din Hunedoara decât PNL, prin deputatul Carmen Hărău. Am beneficiat de sprijinul colegului liberal,Dl Mihai Lupu, preşedintele Comisiei de Transport din Camera Deputaţilor, pentru a susţine în şedinţă includerea în Master Plan a punctului de descărcare din A1 la Sântu Halm. 
Este foarte îngrijorător faptul că senatorul de Dolj, Dl Fifor Mihai-Viorel, preşedintele Comisiei de transport din Senat(!) a încercat să mă oprescă, susţinînd că fac vorbire despre nişte amănunte.În aceste condiţii, promisiunea pe care mi-a făcut-o după şedinţă, ministru Ioan Rus se poate modifica oricând!


Nu voi accepta ca viaţa hunedorenilor să fie considerată, de către politicienii din arcul puterii un amănunt, eu deputatul liberal al acestui judeţ! Şi mă simt îndreptăţită să îi întreb public pe colegii parlamentari ai puterii din judeţul Hunedoara: au discutat în grupul lor politic această problemă a hunedorenilor? 

Ce au de gând să întreprindă, prin guvernul pe care îl susţin, pentru rezolvarea înlăturarea pericolelor care planează asupra judeţului? Că la şedinţele comisiilor unde s-au discutat aspectele semnalate mai sus, nu i-am văzut, interpelări pe aceste subiecte nu au, nici la tribuna parlamentului nu susţin interesele hunedorenilor. Cu alte cuvinte, nu folosesc mijloacele specifice parlamentare de acţiune.


Cred că nevoile judeţului pretind să ridicăm ştacheta activităţii parlamentare mult mai sus! Iar unii dintre colegii PSD-PC-UNPR ar trebui  s-o facă repede! 
Ştiu că este de preferat să nu-ţi deranjezi şefii politici, mai ales că parlamentarele următoare se vor desfăşura cu vot pe liste şi, dacă nu eşti un pesedist cuminţel, şeful nu te  pune. Dar nu cred că este corect faţă de hunedoreni, cei care i-au trimis în Parlament, să le sacrifice soarta pentru un mandat în plus!



În aceste condiţii, după doi ani de muncă anevoiosă şi fără rezultate notabile (am inventariat în 2014 doar cca 500 locuri de muncă în plus faţă de 2012 în municipiul Hunedoara) am identificat o soluţie de a atribui, la Hunedoara teren gratuit, pe toată durata funcţionării investiţiei, pentru investitorii care vin în municipiu cu min 1,5 mil euro. Aveţi pe suport elecronic toată documentaţia privind terenurile disponibile din municipiu. Dorim să oferim transparenţă maximă acestui proces curajos, pe care l-am analizat, pus în funcţiune Alba-Iulia. Încercăm să găsim şi să implementăm toate măsurile de bună practică legală şi de succes din oraşele din ţară.Drept pentru care, împreună cu primarul Viorel Arion, suntem în contact cu primăriile din Arad, Sibiu, Alba Iulia, Timişoara, Cluj. Această intenţie nu este singulară dar am ţinut să v-o prezint doar ca opinia publică să afle, încă înainte de a o implementa, că intenţionăm să efectuăm un proces transparent, legal, în folosul hunedorenilor, pentru a înlătura, de la capul locului, orice suspiciune. 


Informaţii despre terenurile din municipiul Hunedoara

Municipiul Hunedoara este deschis și pregătit pentru primirea eventualilor investitori și sperăm să avem o colaboare productivă. În acest sens vă transmitem informațiile de care dispunem în legătură cu subiectele identificate.

1.    Prezentarea terenurilor pe care Primăria Hunedoara le pune la dispoziția investitorilor în domneiul industrial și nu numai.
Primăria municipiului Hunedoara dispune de mai multe terenuri pretabile la o investiție industrială.
Date generale ale municipiului Hunedoara:
Locație: orașul Hunedoara, in mijlocul Transilvaniei, Romania
Populație: 67.585
Teritoriu: aprox. 97 km2
Forță de muncă: 49.563
Unități educaționale: 1 universitate tehnică cu 8 facultăți, 5 colegii, 9 școli gimnaziale
Numărul societăților: 2238 active
Mărimea societăților: 0,1% mari, 1,1% mijlocii, 18,3% mici, 80,5% micro.
Industriile dominante: metalurgie, auto, textilă.
Cei mai semnificativi investitori străini: Arcelor Mittal and Draxlmaier.
Autostrăzi: acces la E15 – 19,3 km
Căi ferate: acces la Coridorul 4- București-Budapesta-Viena – 15 km
Aeroporturi:  148 km Timișoara, 100 km Sibiu.

Centrul de Afaceri Hunedoara (disponibil din anul 2016)
Începând cu anul 2016 municipiul Hunedoara pune la dispoziție o Clădire- Structură de Sprijinire a Afacerilor care va avea spaţii repartizate pentru un număr de 27 birouri, restaurant cu autoservire şi o sală de conferinţe cu o capacitate de 200 de locuri. Această clădire va dispune de toate facilităţile necesare:
•    energie electrică,
•    gaze naturale,
•    apă potabilă,
•    canalizare,
•    comunicaţii prin cablu,
•    dotări pentru stingere incendii,
•     internet, etc.
Primăria municipiului Hunedoara oferă posibililor investitori închirierea birourilor cu titlu gratuit pentru o perioadă de 5 ani. Vă rugăm să consultați pliantul anexat.
De asemenea există o suprafață de teren de 20 de hectare care va fi parcelată şi care va pune la dispoziţia investitorilor infrastructura necesară dezvoltării de afaceri productive, fie printr-un contract de concesiune sau prin găsirea altor soluţii. Menționăm că parcelarea este flexibilă, pentru a putea satisface solicitările specifice ale investitorilor.
Accesul către Centrul de afaceri se face din str. Furnale, o stradă în apropierea binecunoscutului obiectiv turistic hunedorean Muzeul Castelul Corvinilor.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugăm vizualizați Anexa 1 și Anexa 1A.


Parcul Industrial Hunedoara
Parcul Industrial Hunedoara este situat pe DJ 687, la intrarea in Municipiul Hunedoara, pe partea stanga in directia Deva – Santuhalm- Hunedoara, cu deschidere spre Hateg-Petrosani-Tg. Jiu, Hateg – Resita, Calan – Orastie – Sibiu. Accesul în parc se face direct din drumul judeţean DJ 687: Hunedoara - Deva
Proprietarul parcului este Consiliul Local Hunedoara aflat în administrarea Societății PARC INDUSTRIAL S.R.L. Hunedoara.
În prezent suprafaţă ocupată a parcului este de 16,996 ha dintr-o suprafaţă totală de 20,23 ha. Suprafața rămăsă dusponibila este de 3,234 ha. Terenurile dispun de Acord de mediu, studii geo și topo care pot fi puse la dispoziția investitorilor, în mod gratuit.
Ca infrastructură acesta dipune de:
•    Energie electrică
•    Gaz
•    Apă potabilă
•    Canalizare
•    Căi de acces
•    Telefonie
Distanţe utile:
•    Punct vamal: 15 km
•    Spital: 4 km
•    Zone locuite: 2 km
Prețuri oferite de către SC PARC INDUSTRIAL :
•    Taxă concesiune (redevență): minim 0,10 euro/mp/an,
•    Taxă administrare: 0,09 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
•    Închiriere spații în sediul administrativ al SC “PARC INDUSTRIAL”  SRL, cu destinația birouri, la prețul de 5,25 euro/mp/lună, exclusiv TVA.
Facilităţi:
•    Începând cu luna mai 2013, primele 3 luni, concesionarul este scutit de la plata taxei de administrare, urmând ca diferența de până la 24 de luni, respectiv urmatoarele 21 de luni, concesionarul să achite 0,06 euro/mp/lună, fără TVA din această taxă. Din luna 25 și până la 49 de ani se va achita o taxă de 0,09 euro/mp/luna, fără TVA
•    Scutiri de taxe şi impozite pe teren – valabile pentru concesionare.
•    Posibilitatea ca după îndeplinirea, timp de 2 ani, a obligațiilor contractuale, investitorii să poată achiziționa parcelele care fac obiectul concesiunii, la un preț stabilit în urma procedurii de evaluare;
    Parcul Industrial Hunedoara este unul dintre celemai atractive parcuri industriale din țară în ceea ce privește prețurile oferite.

Teren CF 63444 (Stadion- Fostul Patinoar)
Terenul este situat în partea de răsărit a stadionului, spre strada Mihai Viteazu. Acesta are
o suprafață de 18.388 mp și are acces facil la toate utilități, acestea aflandu-se în vecinătatea terenului menționat.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugăm vizualizați Anexa 2 și Anexa 2A.

      Teren CF nr.65734 (Stadion-lângă Artima)
      Terenul este situat lângă intrarea dinspre strada Mihai Viteazu a stadionului. Acesta are o suprafață de 2.565 mp și are acces facil la toate utilități, acestea aflandu-se în vecinătatea terenului menționat.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 2 și Anexa 2A.

        Teren CF nr. 65743(lângă Kaufland)
      Terenul este situat între parcarea Kaufland și terenul de fotbal juniori. Acesta are o suprafață de 7.569 mp și are acces facil la toate utilități, acestea aflandu-se în vecinătatea terenului menționat.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 2 și Anexa 2A.

Teren CF nr. 66578 (Fosta Stație de Epurare Buituri)
Terenul este situat aproape de intrarea în oraș dinspre municipiul Deva, în partea stângă, pe strada Vasile Pârvan. Acesta are o suprafață de 9.412 mp.
Ca infrastructură acesta dispune de:
•    curent electric,
•    apă,
•    gaz,
•    canalizare.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 3 și Anexa 3A.

Teren din cadrul fostei Unități Militare Hășdat
Terenul este situat pe strada Rotarilor numărul 70, la ieșirea din oraș spre Hațeg. Acesta are o suprafață de aproximativ 100.000 mp. Acces facil la utilitățile din cadrul fostei unității militare.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 4 și Anexa 4A.

Teren CF nr.66712
Terenul este situat în spatele fostei Unități Militare pe de strada Rotarilor nr. 70, accesul făcându-se prin fosta unitate militară. Acesta are o suprafață de 23.825 mp. Ca infractructura dispune de rețea de curent și acces facil la utilități.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 5 și Anexa 4A..

Teren CF nr.66609 și 60894 (fosta unitate militară în dealul Teliucului)
Accesul se face prin fosta unitatea militară, mai sus de CF. 66712. Acesta are o suprafată de 19.179 mp.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 6 și Anexa 6A..

Teren CF nr. 66067,66040 și 66041 ( fosta unitatea militară str. Serei)
Terenul este situat pe drumul spre Silvaș. Acesta are o suprafață de 83.001 mp.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 7 și Anexa 7A..

Teren CF nr. 66804 (Curte Str. Carpați)
Terenul este situat pe malul râului Cerna. Acesta are o suprafață de 2.644 mp.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 8.

Teren CF nr. 62797
Acest teren este alipit celor 20 ha care aparțin Centrului de Afaceri Hunedoara. Are o suprafață de 87.360 mp.
Pentru o schiță a terenului prezentat vă rugam vizualizați Anexa 9 și Anexa 1B.


2.    În ceea ce privește datele statistice la care faceți referire vă punem la dispoziție datele de care dispunem momentan. Acestea au fost preluate de la Direcția de Statistică Hunedoara și au fost culese în principal prin recensământul din anul 2011. Vă rugăm să vizualizați Anexa 1 – populația stabilă pe sexe și grupe de vârstă - Municipiul Hunedoara.
Pentru restul datelor menționăm ca am solicitat răspunsuri la instituțiile abilitate și vă vor fi transmise imediat ce vom intra în posesia lor.
3.    Opțiunile de disponibilizare ale terenurilor menționate mai sus sunt vânzare, concesionare sau închiriere. Toate opțiunile sunt supuse  procedurii de licitație. Pentru a vizualiza amplasamentul terenurilor pe teritoriul municipiului Hunedoara vă rugam deschideți Anexa 10.
Orice investiţie nepoluantă, generatoare de locuri de muncă este binevenită şi va fi întâmpinată cum se cuvine!





          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu